Nieuws

Cafeïne, alcohol en suiker: zeer toegankelijke en massaal misbruikte drugs

 

Ik hoor sommigen van jullie al denken: ‘Nou nou Toby, dat is een nogal overdreven titel’.

Laten we de definitie van drugs erbij pakken: drugs zijn stoffen die het menselijk bewustzijn beïnvloeden en om die reden worden gebruikt. Cafeïne en alcohol zijn geclassificeerd als drugs, suiker is nog een twistpunt, de meningen zijn verdeeld. Je zou op zijn minst kunnen stellen dat suiker wel werkt als een drugs.

Cafeïne wordt geclassificeerd als drugs omdat het centraal zenuwstelsel gestimuleerd wordt bij inname. Het geeft een boost in energie en bevorderd goed humeur, tijdelijk. Het probleem is dat een overdaad aan cafeïne de slaap nadelig beïnvloed. In de neuroreceptor waar de zeer voorname slaapstof adenosine in hoort, neemt cafeïne de plaats in. Een stoelendans als het ware waarbij cafeïne wint en adenosine verliest. Met als gevolg een ernstig verstoorde diepe slaap. Gevolg daarvan: je wordt moe wakker de volgende dag en gaat meer koffie drinken. Een neerwaartse spiraal waar je moeilijk uitkomt.

Waar cafeïne het centraal zenuwstelsel een energie boost geeft vertraagd alcohol de hersenactiviteit en neurologische activiteit. Het is geen geheim dat alcohol steeds vaker wordt gebruikt om gevoelens te onderdrukken en (mentale en fysieke) pijn te verdoven. De nadelige effecten van overmatig alcoholgebruik zijn talloos. Leververvetting, verstoorde REM slaap, hoge bloeddruk, leverziektes zijn er slechts enkele. Suiker lijkt minder voor de hand liggend als drugs maar beïnvloed wel zeker onze gemoedstoestand.

Suiker stimuleert ons limbisch systeem, een stukje hersenen waar onder andere genot en emotie worden gereguleerd. Suikerinname beloond ons met dit genotsgevoel en zorgt daardoor voor een verhoogde aanmaak van dopamine. Wanneer we teveel suiker consumeren wordt het lastiger om dopamine aan te maken bij afwezigheid ervan De vraag naar suiker wordt dus groter en groter hoe meer we ervan consumeren. Ook weer een negatieve spiraal waar lastig uit te komen is.

Wat ik je aanmoedig om mee te nemen uit dit artikel: er is niks mis met de consumptie van alcohol, suiker en cafeïne zolang we het met mate doen. We kunnen deze middelen ook voor ons laten werken. Suiker geeft op korte termijn energie, ik eet graag iets zoets vlak voor en na een training. Cafeïne versterkt mijn focus enorm in de ochtend. Maar ik stop met de inname van cafeïne na 11uur ’s ochtends. Alcohol kan helpen met bepaalde spanningen te overwinnen. Een glaasje wijn voordat je een speech moet geven kan een prima strategie zijn. Uiteraard moet alcohol niet je dagelijkse antwoord zijn op spanningen en onzekerheden.

Wil je meer weten over alcohol, cafeïne en suiker, hoe het voor én tegen je kan werken? Hoe je er strategisch mee kan omgaan? Je weet me te vinden.